Cw_logo

ZELENO MORJE
created by mladi.sosedi
Furlanija Julijska Krajina +..
Lepo pozdravljeni!
Preko toponimov lahko marsikaj zvemo o zgodovini naših krajev!
Smo učenci Dvojezične Srednje Šole v Špetru, ki se nahaja v Nadiških dolinah, v Julijskih Predalpah, jugo-zahodno od Triglavskega Narodnega Parka in južno od Naravnega Parka Julijskih Predalp.
Ustvarili smo geomapo "Zeleno morje" v treh jezikih: v slovenščini, italijanščini in angleščini. Odprta je učencem vseh šol, ki želijo sodelovati pri zabavnem delu vstavljanja markerjev in vključevanja vanjo podatkov in fotografskih posnetkov glede na naravoslovne, kulturne in zgodovinske značilnosti domačih krajev.
Določeni kraji, kot so na primer naše Nadiške doline v deželi Furlanija-Julijska Krajina (v Italiji), izgledajo resnično kot "zeleno morje" posejano z otoki-vasmi in zaselki-, če gledamo nanje iznad gričev, gorskih grebenov ali pa celo iz satelita, kot v našem slučaju (Google Maps)!
Nadiške doline prekrivajo predvsem gozdovi listavcev. Zato so od nekdaj imela drevesa in gozdarstvo važno vlogo med našimi predniki, ki so si morali od VI stol. dalje izrezovati vitalen prostor med njimi.
Že sama imena številnih vasi in zaselkov naših dolin nas spominjajo na drevesa in na gozdove... kar oglejmo si jih torej v geomapi "Zeleno morje"!
Kaj pa vaši kraji? Ali imate tudi vi vasi poimenovane po drevesih in krajevnih značilnostih (podobno so tudi v Sloveniji vasi z imeni dreves: Vrba, Hrastovlje...)? Potem pa kar pridružite se nam in dodajte nove markerje, kar na isti geomapi!
V šolskem letu 2012-2013 so se nam pridružili pri delu učenci Srednje Šole za Slovence iz Celovca! Lepo smo sodelovali z njimi!
V šolskem letu 2013-2014 pa sodelujemo z našimi prijatelji Osnovne Šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči! Čudovito!
Vse to je privedlo do povečanja geomape, ki sega sedaj od Nadiških dolin do Koroške,gornje Soške doline, Terske doline in doline reke Idrije (Iudrio).

^^^   Hide Description   ^^^
Advertisements   
    loading...
  view locations on separate page
    Loading...

  X

  Add points:

  by clicking: (just click on the map)


  Do you know someone planning a wedding or are you getting married? You can easily create a map of your wedding with Wedding Mapper

  ZELENO MORJE

  Lepo pozdravljeni! Preko toponimov lahko marsikaj zvemo o zgodovini naših krajev! Smo učenci Dvojezične Srednje Šole v Špetru, ki se nahaja v Nadiških dolinah, v Julijskih Predalpah, jugo-zahodno od Triglavskega Narodnega Parka in južno od Naravnega Parka Julijskih Predalp. Ustvarili smo geomapo "Zeleno morje" v treh jezikih: v slovenščini, italijanščini in angleščini. Odprta je učencem vseh šol, ki želijo sodelovati pri zabavnem delu vstavljanja markerjev in vključevanja vanjo podatkov in fotografskih posnetkov glede na naravoslovne, kulturne in zgodovinske značilnosti domačih krajev. Določeni kraji, kot so na primer naše Nadiške doline v deželi Furlanija-Julijska Krajina (v Italiji), izgledajo resnično kot "zeleno morje" posejano z otoki-vasmi in zaselki-, če gledamo nanje iznad gričev, gorskih grebenov ali pa celo iz satelita, kot v našem slučaju (Google Maps)! Nadiške doline prekrivajo predvsem gozdovi listavcev. Zato so od nekdaj imela drevesa in gozdarstvo važno vlogo med našimi predniki, ki so si morali od VI stol. dalje izrezovati vitalen prostor med njimi. Že sama imena številnih vasi in zaselkov naših dolin nas spominjajo na drevesa in na gozdove... kar oglejmo si jih torej v geomapi "Zeleno morje"! Kaj pa vaši kraji? Ali imate tudi vi vasi poimenovane po drevesih in krajevnih značilnostih (podobno so tudi v Sloveniji vasi z imeni dreves: Vrba, Hrastovlje...)? Potem pa kar pridružite se nam in dodajte nove markerje, kar na isti geomapi! V šolskem letu 2012-2013 so se nam pridružili pri delu učenci Srednje Šole za Slovence iz Celovca! Lepo smo sodelovali z njimi! V šolskem letu 2013-2014 pa sodelujemo z našimi prijatelji Osnovne Šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči! Čudovito! Vse to je privedlo do povečanja geomape, ki sega sedaj od Nadiških dolin do Koroške,gornje Soške doline, Terske doline in doline reke Idrije (Iudrio).