Create_a_map_small
Mymaps_smallBlank

KRIVAPETE

Category: Education

Used in the following map:

Viaggiamo attraverso la lettura di miti e leggende

Že samo ime nam pove, da so imele krivapete krive noge. Stopala so imele obrnjena nazaj. Živele so v skalnatih jamah, najraje na kakšni vzpetini. Znale so veliko stvari, ki jih ljudje niso znali. Pekle so gubanco, štruklje, kruh, delale so sir, maslo in skuto, znale so šivati copate, iz mesa so delale salame in klobase.
Nekater krivapete so bile lepe, druge so bile bolj grde. Prav tako so nekatere bile z ljudmi prijazne in prav one so ljudi v Benečiji naučile peči gubanco, kruh in vse ostalo, kar ljudje danes znajo. Druge pa so ljudem tudi nagajale. Nekateri pravijo, da se še danes iz nekaterih jam sliši njihovo glasno petje. Krivapete so imele več imen; ponekod so jih klicali tudi častitove žene (tako jim pravijo v Gorenjem Tarbju), duje pete, duje babe, vesne, vile, štrije, karpetne babe, duje čezice (v Reziji).
Le krivapete donne selvagge che vivono in simbiosi con la natura, conoscono i suoi segreti e la rispettano, aiutano le persone meritevoli dando consigli saggi e preziosi , danneggiano gli imbroglioni e gli sfaticati.Photos

528703_s 528723_s 528704_s 528705_s