Create_a_map_small
Mymaps_smallBlank

PRAVLIJCE

Category: Education

Used in the following map:

Viaggiamo attraverso la lettura di miti e leggende

Radi beremo pravljice z vsega sveta. Letos smo jih prebrali kar nekaj. Predvsem smo letos brali pravljice iz Benečije. Tu pri nas v Benečiji jih je res veliko. Nonoti in none so jih skozi stoletja pripovedovali svojim vnučkom. Nekoč so bili zimski večeri daljši kot so danes. Bili so drugačni in bolj čarobni. Ljudje so se na večer zbrali ob mizi ob svetlobi petrolejke in se med sabo pogovarjali. To je bil najboljši čas za pripovedovanje starih zgodb “pravc”, kot jim pravimo tukaj v Benečiji. Delo na polju je bilo opravljeno in nono je otrokom začel pripovedovati pravljico o Arpitu, ali o vedomcih, ali krivapetah...
Ljudje so bili nekoč bolj povezani z naravo, še več, bili so odvisni od nje. Včasih je bila narava z njimi prijazna, čez leto je bilo dovolj dežja in sonca in takrat je bila letina dobra, hrane je bilo dovolj in ljudem se je dobro godilo. Ob takih letinah so ljudje govorili, da so bile krivapete do njih prijazne, pa tudi škrati so jim mogoče pomagali, da je bil pridelek obilen.
Včasih pa narava z ljudmi ni bila prijazna. Avgusta se je usula toča in uničila pridelek in takrat je na vrata potrkala lakota. Krivapete in škrati v takih letinah niso bili dovolj pridni.
Ljudje so doživljali dobro in slabo in nastajale so tako pravce v katerih so nastopala različna bitja, ki so bila včasih ljudem prijazna, večkrat pa tudi ne.
Te naše pravce so se ohranile vse do danes.
Tudi kdo izmed nas ima pridnega nonota ali nono, ki še pripoveduje pravljice. Danes so pravljice iz Benečije tudi že zapisane v različnih knjigah. Tako je tudi prav. Nonotov, ki bi pripovedovali pravljice je vedno manj in če bi jih ne zapisali, bi se s časom izgubile.Photos

528694_s 528695_s