Hantyen ja mansien metsästys ja kalastus kultturia

Kansatiede pallomaisessa näköalassa kartalla

Katso Hanty- Mansijskin Luonnon ja Ihmisten museossa näyttelyn pallomaisen näköalan

Hantyella ja mansiella, jotka asuttiin Obin ja sen lisäjoiden: Kasymin, Sosvan, Vahin, Juganin jne rannoilla, perustyöksi olivat metsästys ja kalastus. Vieraat ja matkustajat taroitiin herkkuruoallapakastettu lihalla ja kalalla, kuivattu lihalla ja kalalla. Keittiin tuoren kalan tai lihan, vieraille tarjotiin arvonannn paloja hirven tai poron lihasta- kieltä, silmiä, munuaisia. Tämä on vanha ja levittäminen vieraan varaisuuden tapa – jokainen matkailija on odotettu vieras, häntä syöttiin ja anettiin yösijää, ilmaiseksi.

Saaliksen suuren osan –hirven tai poron lihaa, pyyntetty metsoita, teerejä, joesta tuotty kalaa- anettiin sukulaisille ja naapureille. Tämän tavan vuoksi jokaisn perheen padassa oli tuoreta lihaa ja kalaa. Sen saivat ne, jotka eivät voi metsästää ja kalastaa itsennäisenä: ilman syöttäjitä jäineet yksinäisiä vanhuksia, naisia, lapsia.

Kalastajan pyynnistä ja metsästäjan pyynnistä matkailija voi ottaaniin monta, kuinka monta tarvitaan syömaan päivällä, samana aikana pantiin merken; että onotettu saaliksen osaa.

Katso Hanty- Mansijskin Luonnon ja Ihmisten museossa näyttelyn pallomaisen näköalan

[Original Photo]

Jugran kansatieteellisen kohtien kartta