Hantyen ja mansien liikennevalineet

Kansatiede pallomaisessa näköalassa kartalla

Katso Hanty-Mansiiskin Luonnon ja Ihmisten museon näyttelyn pallomaisen näköalan

Talvella liikennevalineeksi käytettiin luistavia suksia. Oppitiin kulkea 6-7 vuotiana. Suksien pohjaa tehtiin männystä, kuudesta, setrestä. Suksien pohjaa liimatiin poron tai hirven jalkojesta otettu nahkallla. Aikaisemmin käytettiin saukonnahkaa. Saukon leikamatta nenää jännittiin suksien päälle.

Tälläisia suksia käytettiin sekä miehiä , että naisia-metsästöitä. Naisten suksia oli pienemki, kuin miesten. Suksisauvat valmistettiin kuudesta. Kulkija piti sen vasemalla kädessä. Sauvan toisessa päässä on rengas, toisessa päässä on lapio lumenkaivamisen varten. Talven perus liikennevalineet on nartit –reki. Oli käsireki, Koirien tai porojen reet. Pienella aluella käytettiin hevosten reet.Koirien reki hantyt kaytettiin kaikkialla.

Nartien yleinen muoto: koko pityys -250 cm., trapetion muotoinen. Tallaisella reella tuotiin metsästäjän paikalle eväitä ja vietiin saalista. Narttit kestää 400 kg kuormitusta. Naisten naartit miestestä naarttista eivät erooneet. Nartit vietiin sekä ihminen, että koira. Ihminen vie narulla, jonka pityys on 1,5 metriä, koiravaljakon pityys on 1,85 metriä ja olkahihnan pityys on 50 cm. Silmukkaa pantiin koiralle koulaan ja kiinnittiin etumaistien jalkojen takana, sen rinnalla.Katso Hanty-Mansiiskin Luonnon ja Ihmisten museon näyttelyn pallomaisen näköalan

Jugran kansatieteellisen kohtien kartta