Juganin hantyt

Hantyen ja mansijen paikallisia ryhmiä

Juganin hantyt asuvat Surgutin läänissä, Ugutin regionissa, heidän kieli – hantyen kielen itääinen murte.Etelä, itä ja pohjois hantyt asuivat toinnen toisesta eriksen, siksi on erilä

Isyyksiä heidän kielessä, aineellisessa ja hengellisessä kultturissa. Itäisten hantyen osa on eronyt pohjoidenn hantyesta ja lähtinyt Obin ja Vahin rantojen pitkin. Toinen osa on mennyt Iso ja Pienen Juganin yläjuoksuun. Tämä osa niin eristäytyt, että tullut eri itäisen hantyen ryhmäksi. Ne asuvat kodissa Ison ja Pienen Juganin rannalla. Heidän kyliä sijoitsevat toinen toiselta 20-100 km välimatkalla. Aikaisemmin ne vietiin puoli vakiintunut elämän muotoa. Talvella asuttiin talven kodassa metsässä, kesällä–joen rannalla, koko perheen kanssa veneissä, joilla oli kattoa, kalastamassa. Syksyksi palasivat takaisin talvikodaan. Nykyaikana itäiset hantyt viedään vakiintunut elämän muotoa, kesäkodia ei ole enää.Itäisten hantyen monet kylät ovat hävineet, muutama niitä ovat liittyneet yhteen 50 luvulla. Ei ole en ääolemassa Surgutista Ugutiin seuravia kyliä: Nemtsinovit, Nevojlokinit, Urjevit, Jevutskit, Kykinyt, Kymytsevyt. Vuonna 1989 itäisten hantyen lukumäärä oli 847 ihmistä.XIX vuodensadan alussa hantyt vielä asuivatkorsuissa. Nyt on hirsitaloja, jossa on uunia, ei tsuvaleja. Taloissa ei ole väliseniä, ei huoneita. Ulkona on savesta tehty uuni, jossa leipoaan. On labaasia, ambareja (varastoita), paikka, missa savuttaan kalaa.

Nykyaikana kasvaa sekalaisen avioliiton lukumäärää, nuori sukupolvi vähän puhuu äidinkieltä, ikävä kyllä. Itäiset hantyt erotsevat toisesta hantyesta sekä kielen, että kultturinerikoisuudella.

Pohjois hantyt

Jugra

Juganin kylä

Jugran kansatieteellisen kohtien kartta